Pečeme s radostí......z kvalitních surovin! Osvobodili jsme chuť od konzervantů.

Celozrnné domácí koláče

Publikováno 07.03.2014 v 13:21 v kategorii Pečeme zdravě, přečteno: 269x

Chci Vám dokázat, že se dá jist také zdravě a velmi chutně. Pokud máte zájem o celozrnné koláče, ráda Vám je upeču. CENA DOHODOU. Více informací na emailu: pecemesradosti@seznam.cz, nebo na tel.: 774562809.

Na výběr jsou náplně z tvarohu, povidel, máku a jablek které se dají libovolně kombinovat. Peču z domácích vajíček, celozrnné mouky v BIO kvalitě a kvalitních surovin. V případě zájmu mne kontaktujte na email: pecemesradosti@seznam.cz, nebo na tel.: 774 562 809. Osobní odběr je možný po předchozí objednávce na adrese Mokré Lazce. Vesnice se nachází mezi Ostravou a Opavou. Rozvoz je možný po dohodě do 20 km. Naše koláče můžete i zamrazit, jsou výborné i po samovolném rozmrazení.
Proč upřednostňovat CELOZRNNÝ koláč před bílým?
Zdravotní výhody kvalitního celozrnného pečiva vyplývají z jeho složení. Vyrábí se z celozrnné mouky, která obsahuje i vnější vrstvy obilného zrna, které jsou bohaté na vlákninu s obsahem vitamínů, minerálních látek a esenciálních mastných kyselin. Celozrnné pečivo má nízký glykemický index (GI). Pomáhá omezovat chuť k jídlu tím, že vytváří pocit plnosti a sytosti po jídle, což je ideální při redukci váhy. Je to dáno tím, že potraviny s nízkým GI uvolňují energii ze sacharidů pomaleji, což pomáhá bránit nadměrnému kolísání hladiny krevního cukru spojenému s pocity chutí na sladké a potřebou nezdravého dojídání a mlsání.


V první řadě se budu věnovat zdravotnímu hledisku, protože pozitivních účinků na náš organismus má celozrnné pečivo opravdu mnoho. Ale nechci také zapomenout na důležitý aspekt, který ovlivňuje to, zda ho vůbec budeme jíst. A to je chuť. Celozrnné pečivo, ale to platí i o vícezrnném, je velice chutné a má mnohem plnější chuť.


Cenná vláknina

Když se mluví o vláknině, myslí se tím nestravitelné zbytky potravy. Jinak řečeno jedná se o složky potravy, které naše tělo neumí strávit, protože na ně nemá štěpící enzymy. Ale proč je tedy tolik ceněna?

Vláknina i přesto, že není trávena má na náš organismus a především na náš zažívací trakt (zejména funkci střev) velmi příznivé účinky. Jsou známé dva druhy vlákniny. Rozpustná a nerozpustná. Každá z nich působí jinak, ale každá je velmi prospěšná.
-nerozpustná vláknina zvětšuje objem stolice, působí proti zácpě, v žaludku působí pocit sytosti a má příznivý účinek na některá střevní onemocnění (hemoroidy, divertikulitidu), působí rovněž preventivně proti rakovině střev, mimo jiné působí i jako prevence proti zubnímu kazu.

-rozpustná vláknina reguluje absorpci a trávení sacharidů, tuků a především cholesterolu v tenkém střevě, váže žlučové kyseliny, navíc je potravou pro bakterie tlustého střeva, které ji fermentují na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, a ty jsou energetickým substrátem pro enterocyty tlustého střeva. Laicky řečeno je udržuje zdravé.

Denně bychom měli zkonzumovat alespoň 30 g vlákniny a toto množství bude snáze dosažitelné, když se naučíme celozrnné pečivo konzumovat pravidelně a nejlépe ho vyměníme za bílé.


Celozrnné těsto musí podle zákona o potravinách obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk, nebo jiných obalových částic obilky z celkové hmotnosti těsta.











Komentáře

Celkem 21 komentářů

  • Verča 09.03.2014 v 10:38 Super nápad :-)


  • Anonymní 09.03.2014 v 10:41 Jaké máte rádi náplně? Já ujíždím na tvarohu a povidlech. :-)


  • Pavel 09.03.2014 v 12:53 Potvrzuji, super nápad:) Je fakt, že klasických koláčů z bíle mouky je všude plno, ať už v obchodech, tak i na internetu. Celozrnné koláče se těžce shání a navíc tyto vypadají fakt skvěle. Zabývám se poradenstvím pro výživu, tak vím o čem mluvím. Určitě si objednám.


  • Andy 09.03.2014 v 12:55 Zdravím všechny, koláče jsem už měla a jsou fakt vynikající. Všem vřele doporučuji. Jo a netloustne se z nich:-)


  • Alena Janováčová 09.03.2014 v 12:58 Děkuji za pochvalu. Stále vymýšlím nové náplně, které postupně budu přidávat na můj blog. Všem přeji dobrou chuť :-).


  • Lůca 09.03.2014 v 17:08 Alenko, tvoje koláče jsou fakt výborné. Držím palečky.


  • Zdeněk 09.03.2014 v 17:48 Ahoj, já jim často celozrnné pečivo i koláče. je pravda, že se dají poměrně málo sehnat. Takže Vám fandím. Určitě vyzkouším.


  • Petra 09.03.2014 v 17:49 Konečně někdo s celozrnnou baštou!!!!!!


  • Alena Janováčová 10.03.2014 v 14:04 Všem děkuji za kladnou odezvu. Do budoucna připravujeme nové náplně. Budou i koláče pro chlapy s masovou náplní :-)


  • Šárka 10.03.2014 v 16:56 Ahoj Ali, koláče vypadají bezvadně. Škoda, že bydlím tak daleko, hned bych si dala :)


  • Petra 12.03.2014 v 18:29 Dobrý den paní Aleno, Vaše koláče byli výborné. Jen se po nich zaprášilo. Všem co jsem dala ochutnat, tak vůbec netušili, jak mohou být zdravé celozrnné koláče výborné. Ještě jednou moc děkujeme, zase objednáme. S pozdravem na Petra J.


  • Alena Janováčová 15.03.2014 v 10:47 Dobrý den paní Petro, děkuji Vám za pochvalu. Jsem ráda, že Vám chutnalo.


  • Petr V. 19.03.2014 v 11:18 Chuťově výborné. Jen tak dál. Hlavně se nepokazte.


  • Vanda 20.03.2014 v 09:43 Kvalitní výrobek za skvělou cenu! Zdravím všechny z Hoštic:)


  • Vašek 13.04.2014 v 16:09 Koláče výborné, až mě překvapilo, jak je celozrnné pečivo výborné. Jen tak dál.


  • Petra z Ostravy 22.08.2014 v 16:15 moc dobré.


  • Anonymní 01.09.2014 v 17:06 Zdravé a velmi chutné


  • Jan a Lída z Ostravy 09.09.2014 v 19:02 Nečekali jsem, že zdravé koláče jsou tak chutné. Milé zjištění. Zase si je objednáme.


  • Anonymní 14.09.2014 v 11:53 Hodně dobrý


  • Zdenička 15.09.2014 v 13:59 Měla jsem Vaše koláče o víkendu. Celozrné pečivo sladké jsem měla poprvé a byla jsem hodně překvapená jeho skvělou chutí. Zase objednám.


  • dr Resova 22.09.2014 v 20:48 Pravdou je že celozrnná mouka prospívá lidskému organismu, ale každopádně rozhoduje poměr mouky a cukr ten už prospěšný rozhodně není. Sladké náplně, mleté maso vepřové a ne zrovna libové a určitě ne bio. Chutné ano snad ale zdravé? Takže se nebojte přiberte i když nechcete. Přeji slunce v duši.
    MuDr Resová


  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?