Domácí marmelády a džemy
Publikováno 14.05.2014 v 18:51 v kategorii Domácí marmelády, přečteno: 334x
Marmelády od nepaměti patřily do našeho jídelníčku. Snad každý z nás má v živé paměti třeba právě výbornou jahodovou nebo rybízovou marmeládu, kterou znal ze svého dětství. Je také spousta receptů, které si bez marmelády či džemu nedovedeme představit. Představte si pod tím neodolatelně smyslnou chuť marmelád a džemů, které nám připomínají atmosféru a vůni kuchyní našich babiček a prababiček.
Při výrobě našich marmelád a džemů používáme pouze absolutně čistý přírodní pektin získávaný z citrusových plodů! Pektin je přirozenou složkou každého ovoce, některé ho má méně a některé zase více. Díky tomuto přírodnímu pektinu můžeme při výrobě marmelád a džemů použít nízkého obsahu cukru. Pektin slouží při výrobě marmelád a džemů k želírování.
Co ještě víme o pektinu:
Je nejen užitečný v kuchyni, ale přímo pro naše zdraví. Je například obsažený v nejrůznějších pilulích na hubnutí, asi proto, že má schopnost vázat cholesterol, který se pak nevstřebává do těla. Mimo cholesterolu pektin váže i většinu těžkých kovů, jako například kobalt, rtuť, olovo... a ty také dokáže vyvazovat z těla. Pektin má i příznivý vliv na proces vstřebávání, a tím zlepšuje například využitelnost vlastního vitaminu C lidským tělem.
Nový výzkum přinesl zajímavé zjištění. Potraviny, které obsahují pektin, jako jsou jablka, pomeranče a džem, by mohly pomoci snížit dopady onemocnění ledvin. Výzkumníkům se podařilo úspěšně prokázat, že právě citrusový pektin by mohl výrazně snížit poškození ledvin ovlivňováním extracelulárních funkcí a zánětu. Studie také ukazuje, že pektin může působit jako prevence před vznikem poškození ledvin.
Většina želírovacích produktů nabízených v supermarketech obsahuje mimo jiné nějaké ty nezdravé látky. Například Gelfix obsahuje konzervant kyselinu sorbovou, jejíž závadnost byla již prokázána SZPI a jistě nikdo z nás jí nechce mít ve svých marmeládách a džemech. Také obsahuje ztužený rostlinný tuk a odpěňovač mono- a diglyceridy mastných kyselin. Při užití Pektogelu zase potřebujeme vysoký poměr ovoce a cukru a to 1:1, spíš ještě více cukru. Proto my používáme při výrobě jen čisté přírodní produkty a bylinky z naší zahrádky a okolí Hrubého Jeseníku!
Naše výrobky:
- jsou vyráběny nekuřáky v nekuřáckém prostředí
- jsou vyráběny tradičními výrobními postupy
- neobsahují žádné konzervanty, barviva ani jiné chemické náhražky
- vyrábíme převážně z českého ovoce, jesenického medu a vlastních bylinek
Vyznáte se ve sladkých pochoutkách z ovoce? Víte, jak se liší džemy a marmelády?
Zvlášť, když vše zkomplikovala nařízení Evropské unie a marmeláda musela najít jiný název. Jak je to nyní se dozvíte, pokud budete číst dále.
Marmeláda a džem?
Rozlišení určuje složení a konzistence..Džem se liší od marmelády tím, že v džemech narazíte na kousky ovoce. Pokud směs obsahuje 35 % ovoce, je označena jako džem. Mohou v něm být různé druhy ovoce včetně jablek. Jestliže ve směsi je 45 % ovoce a více, pak je označena jako výběrový nebo Extra džem.
Pro všechny výrobce v naší zemi platí toto ustanovení. Marmelády tedy musely zmizet z pultů a označení našich tradičních marmelád se muselo změnit. Z marmelád se tedy staly ovocné směsi a džemy.


Komentáře
Celkem 2 komentáře
Mia 15.05.2014 v 12:35 Super nápad už se moc těšíme :-) až ochutnáme.
Amálka 08.08.2014 v 20:27 Moc dobré a hlavně s pektinem!